ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ

Στην ελληνική μυθολογία ο Ιάσων είναι ο ήρωας που ηγήθηκε της Αργοναυτικής Εκστρατείας, γιος του Αίσονα και της Πολυμήδης, της θείας του Οδυσσέα. Ήταν απόγονος του Αιόλου που ήταν γιος του Έλληνα και εγγονός του Δευκαλίωνα.

Ο Αίσων, νόμιμος βασιλιάς της Ιωλκού, εκδιώχθηκε από τον ετεροθαλή αδελφό του, τον Πελία.

Ο μικρός Ιάσων ανατράφηκε στο Πήλιο από τον Κένταυρο Χείρωνα, που του δίδαξε και την Ιατρική. Μόλις ενηλικιώθηκε, πήρε τον δρόμο για την Ιωλκό. Στον δρόμο, καθώς επεχείρησε να περάσει ένα ποτάμι, έχασε το ένα του σανδάλι και εμφανίσθηκε στη γενέτειρά του «μονοσάνδαλος».

Φθάνοντας στο κέντρο της Ιωλκού τον είδε ο Πελίας, ο οποίος τρομοκρατήθηκε, επειδή ένας χρησμός του είχε πει να «φυλαχθεί από τον μονοσάνδαλο» και τον διέταξε να φέρει το «Χρυσόμαλλο δέρας», την προβιά δηλαδή του φτερωτού κριαριού που είχε φυγαδεύσει τον Φρίξο και την Έλλη.

Μόλις πάρθηκε η απόφαση, ο Ιάσων βρήκε τον Άργο, τον γιο του Φρίξου, και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άργος τότε, μετά από συμβουλή της θεάς Αθηνάς, ναυπήγησε την «Αργώ».

Οι 50 Αργοναύτες ταξίδεψαν μέχρι την μακρινή Κολχίδα, την χώρα του Αιήτη, και κατόρθωσαν να πάρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας, κοιμίζοντας τον δράκο που το φυλούσε, με την βοήθεια της μάγισσας Μήδειας, της κόρης του Αιήτη και την μαγική δύναμη της λύρας του Ορφέα. 

Ο Ιάσων (ιάομαι-ιώμαι: θεραπεύω) είναι ο θεραπευτής. Στα αρχαία ελληνικά μυστηριακά θέσμια, η υγεία δεν σχετίζεται μόνο με την ψυχική και σωματική ευεξία αλλά και την αρμονική λειτουργία των μερών της ψυχής, με σκοπό την τελειοποίησή της. Ο Ιατρός, στα Μυστήρια, είναι εκείνος που επιλαμβάνεται του καλώς έχειν των ψυχικών συστημάτων των μυουμένων και ταυτίζεται με τον Μυσταγωγό. 

Η Αργώ (αργός-η-ον: ταχύς, ακτινοβόλος) υπαινίσσεται το μέσον πλεύσεως της ψυχής του Ιάσονος. Επειδή ο αριθμός 5 είναι ο πυθαγόρειος Φυσικός Νόμος του Έρωτος ή της Αναπαραγωγικότητος, ο αριθμός των Αργοναυτών (50) συμβολίζει τις αναπαραγωγικές ή άλλως ερωτικές δυνάμεις της ψυχής, η εκδήλωση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την εκθέωσή της με την δημιουργία πυρίνου, αφθάρτου περιβληματικού φορέως. 

Το Χρυσόμαλλον Δέρας είναι σύμβολο του πυρίνου Πνευματικού Οργανισμού, περιβληματικού φορέως της ανθρώπινης ψυχής, με τον οποίο η ψυχή, περιβαλλόμενη, τελειοποιείται και ο Δράκων σύμβολο της μεγαλειώδους θείας δυνάμεως που αναπτύσσει το όν!…

Κοινοποίηση

Φορμα επικοινωνίας